Beschouw ons, eens toch zo benijdenswaardig, onderwijs als de Titanic. Het vlaggenschip heeft z’n voor- en tegenstanders, dat zal altijd buiten kijf staan. Van buitenaf is het een majestueus project. Hoe hoger je op het schip staat, hoe verder je horizon reikt. Tussenschotten waren niet nodig, het werd toch onzinkbaar beschouwd. Je hebt er wel ‘klassen”. Van het upperdeck tot de 4de klassers die onderaan de romp zitten, dicht bij het wateroppervlak, maar toch nog er boven op. Het schip voer toch gelukkig een koers richting veilige thuishaven!

We hebben al heel wat kapiteins versleten en hebben diverse koersen gevaren. Iedereen wil wel eens op dat topdek staan en muiterijen loerden om de hoek.

Ikzelf ben maar een bootsman, iemand die in de romp van het schip schoon tracht te houden. M’n reizigers plezieren en entertainen hoort bij één van m’n taken, want de reis lijkt soms (te) lang te duren en met geen haven in zicht is perspectief bieden toch datgene wat ze koest houdt.

Maar ontwaren we daar geen ijsberg? Eentje die op ramkoers dit schip met z’n horizontale dekken van onder tot boven open zal rijten. Met staalharde kernen van onbegrip en decretale macht wordt ons schip tot zinken gebracht, iedereen haast zich naar het bovenste dek om te kunnen vaststellen dat… ons onderwijsschip met man en muis zal vergaan!

Het wordt een vuil en smerig gevecht voor de weinige reddingssloepen te pakken te krijgen, met spaan en macht verdedigt ieder z’n plekje en hoe meer er rondom kopje onder gaan hoe meer behouden de terugvaart kan verlopen. Of is er toch nog een haven in zicht?

De beste stuurlui? Ja, die staan aan wal en denken dat het goed gaat!

Ik doe niet aan doemdenken, maar ben doorgedreven realistisch. Het doel van het M-decreet is zo helder als pompwater: de einddoelen hoeven niet worden behaald, als het kind maar toegang kan krijgen tot dat o zo vermaledijde upperdeck van de boot. Alsof het daar leuk toeven is. door de deining en de overvloed aan verse zeelucht, in combinatie met verre horizonten maken het snel kotsmisselijk. Terug het lagere dek opzoeken! De geborgenheid en de vaste structuren kalmeren het evenwichtsorgaan en geven weer moed. En onze onderwijsboot heeft maar 1 doel: veilig jouw kind in de haven van volwassenheid loodsen.

Advertenties