Ik geef toe, de verleiding is enorm!

2 tot 3 keer toe had ik haast op de “verzend” knop geklikt. Het is haast niet te geloven dat het ineens binnen handbereik is. Een Tesla, maar dan zonder de wielen! Dank u, Eneco.

Maar…
ik ken de energiewereld in Vlaanderen redelijk goed. Een tijdje terug maakt ik me de bedenking of zo’n staaltje energetisch vernuft onze maatschappij niet gaat polariseren. De verschillen tussen de “have’s” en “have not’s” worden scherper en zullen wederom tot prijsstijgingen stijgen, met name in het deeltje netbeheer en taks.

Ik maakte ook eens de rekening voor ons eigen huis.
Huidige elektriciteitsfactuur: 70 euro ( all inn, ik heb enkel wat nachtverbruik )
Eén powerwall mét aansluitingen en bidirectionele meter = 7500 euro
Besparing per jaar = 70 euro ( in mijn geval )
Dus ROI = 107 jaar?

Stel dat ik de toelating verkrijg mijn vlaktaks weg te gummen, dan wordt ietsje interessanter!
Deze bedraagt voor mij nu 3 x 83 euro ( Iveka grondgebied ) = 250 euro
Zo kom ik op 320 euro besparing per jaar en is de wall terug verdiend na…  23 jaar

Nadeel is dan wel dat ik medeoorzaak wordt voor het stijgen van distributietarieven én nog  geen oplossing bood aan het mattheüseffect . Een dilemma.. heus!?

Nochtans kan een powerwall én een écht slimme meter ( onze visie ) een gigantische stap voorwaarts bieden aan een elektrische solidariteit! Het is technisch perfect mogelijk mijn verhaal van “den draad” te brengen naar het level 3.0! Een E-net zoals beschreven in ‘the Futur is Green‘ van Thomas Friedmann.

Stel nu dat het OCMW bij het gezin in de straat mét energiearmoede een slimme meter installeert die periodiek mijn overproductie saldeert op die meter. Dan behoeft dat gezin minder naar een oplaadpunt te gaan om stroom te kopen aan een duurder tarief. Ik kan dan zelf zo’n 400 kWh schenken aan de goegemeente. Gemeten, gecontroleerd en wie weet herinvesteer ik mijn vette GSC wel in …. nog meer panelen!
Het is slechts één onderdeeltje van wat ik noem: “Smart Grid 3.0” ©

 

Advertenties