Er is héél wat te doen de laatste maanden rond het verhaal van de energie-intercommunales. ALs je alles eens rustig herleest, merk je wat paniekvoetbal. De ‘reacties’ van snel hervormen, hier en daar snoeien, een volledige tabula rasa en iets met #kind en #badwater; laten vermoeden dat er toch wat “damage control” op te tekenen valt. Maar in al dat in het wilde weg rondschieten, verschoot ik toch even van het voorstel van A. Gryffroy.

Door te fusioneren is er “gemakkelijk” 65 euro te besparen per jaar per klant(enaansluiting!)

De andere 45 euro wordt bespaart door het niet hoeven te betalen van btw op een nieuwe superheffing. Ik zie al woordspelingen verschijnen met Gryffroy als 1 van de termen, hehe. Ikzelf hou het op de Gryffroygaffel: methodiek om een 2stromenland te creëren.

Verder lezen we:

Dat moet toelaten om in heel wat ondersteunende diensten te knippen. “Dan heb je bijvoorbeeld geen twee boekhoudkundige diensten nodig. Zo kan je in totaal zeker 150 miljoen euro besparen. Bovendien zijn er door de leeftijdspiramide binnen die bedrijven de komende vijf à tien jaar veel natuurlijke afvloeiingen”, aldus Gryffroy. ( nvda: dit komt uit een interne studie. Van wie? )

Ieder gezond denkend mens weet dat als er 2 partijen fusioneren er geen monopolie meer is, maar een oligarchie! Ik teken alvast een eerste “move” op. Dat is voer voor een volgende post. ( De laatste doet het licht uit!? )

De stelling dat het nieuwe bedrijf Eanfrax oftewel Fluvius door de VREG wel zal gecontroleerd worden, knoop ik vast aan 2 vaststellingen.

 1. De VREG ziet de laatste tijd zijn controlefunctie al flink gefnuikt, dus in hoeverre gaan die nog objectief opkomen voor de “rechten” van de particulier en/of prosumenten. Hier hebben we het raden naar. ( zie dit artikel )
 2. Gryffroy argumenteert dat de werking van het nieuwe conglomeraat kan vergeleken het buitenland. In eigen regio kan het niet meer omdat Infrax en Eandis niet meer naast mekaar bestaan. Ik geef er een symbolische euro voor dat op zo een eerste vergelijk de uitvlucht zal komen: “Ja, maar Vlaanderen is een “uniek” geval is gezien zijn ruimtelijke wanorde en vergelijken is daarom moeilijk.”

In ieder geval, het worden nog spannende tijden maar wij hebben een alternatief uitgedokterd: “Energielandschap 3.0“.

Ik weet dat de DNB’s ( Infrax en Eandis ) hun kernactiviteit zeer goed uitvoeren. Het beheer en onderhoud van het netwerk. Laat al de rest over aan andere, meer gespecialiseerde groepen. Het concept “intercommunale” moet ook behouden blijven! Zie maar naar de goede werking van de afvalintercommunales. België, in zonderheid Vlaanderen behoort tot één van de beste leerlingen wat afvalophaling en sortering betreft. Nu nog de circulaire economie op volle toeren laten draaien en het afgraven van de Hoge Maey wordt nog winstgevend! In het zelfde bedje ligt de prosument ( de ‘rijke’ man met z’n zonnepanelen op z’n dak ) echter doodziek en is hij de “oorzaak” van het probleem ipv een deel van de oplossing, bizar!

Simpel gezegd:

Laat de DNB, in casu Fluvius, het gedeelte tot aan de meter doen. De slimme meter houden we best open (source).

Het distribueren van elektriciteit en gas is hun metier en merite.

Vertel mij aub niet dat ze dat niet goed doen!

Het gedeelte achter de meter is voor de DNB beter niet meer van toepassing!

 • installeren van ketels
 • promoten van CNG-auto’s ( auto’s op aardgas )
 • info-avonden organiseren rond isolatie allerhande
 • plaatsen van PV-panelen  ( zonnepanelen )
 • energie-audits geven ( zelfs gratis )
 • relighting van openbare gebouwen ( oude TL vervangen door bijvLED )
 • afstellen en renoveren van stookolieplaatsen
 • HVAC-studies ( staat voor Heating, Ventilation, Airconditioning, Cooling )
 • Hernieuwbare energie
 • het hele lijstje mét  uitleg vind je hier 

Zijn bij het aanbieden van hun oplossingen hun banden met het vroegere Electrabel nu wel of niet doorgeknipt?

Efin, als ze al deze balast niet meer hoeven uit te voeren, dan zakt de factuur vanzelf met 20%, zonder de boekhoudkundige ingrepen die nu worden voorgesteld. Dan kan ook de deur open worden gezet voor kleinere energiegroepen die meer zuurstof in het verduurzamingsverhaal kunnen blazen. Dit kan dan weer leiden tot gezonde concurrentie en innovativiteit. En wees gerust, die is er!

Ik ben trots op onze Vlaamse innovativiteit én creativiteit, dus geef die de kansen om mee te bouwen aan het energielandschap 3.0

Je kan in deze context ook nog lezen:

U en ik als energie(re)spons

CREG, de liberalisering werkt!

Dag netbeheerder, ik snap em

Dag VREG, waarom een vlaktaks?

Nanogrid, een topbedrijf!

 

 

 

Advertenties