Marc groet de dingen

Intelligentie is het vermogen creatief te bouwen met blokjes van kennis.

100 kWh en frietjes..

Eén van de eerste grote vragen was wat er nu aan was van het afschaffen van de regeling om 100 kWh gratis te leveren aan gezinnen.

Het afschaffen van deze regeling deed natuurlijk de stroomrekening stijgen. Vrij logisch, er werd nu effectief 200 tot 600 of meer kWh per gezin aangerekend.

Het bedrag bereken je als volgt: 100 KWh per woning + 100 KWh per gedomicilieerde bewoner x 19,01703 eurocent/kWh (exclusief btw).
Stel dat je gezin bestaat uit 4 personen. Dan had je recht op 100 kWh per gezin en 100 kWh per gezinslid = samen 500 gratis KWh. Dat komt (met de BTW erbij) overeen met een korting van 100,79 euro.
Echter rekende de netbeheerder hier op een verlies van 75 miljoen aan inkomsten ( 30 euro per aansluiting ). Dit verlies werd “netjes” doorgerekend aan ons via het distributietarief. Tot op heden is er niet expliciet aangetoond dat het distributietarief goedkoper is geworden met die bewuste 35 euro per afrekening ( EAN-elektriciteit )
door een bestuurslid = Marc Bellinkx dus.
door een bestuurslid = Marc Bellinkx dus.
Ik interpelleerde met de vergelijking van een friturist.
Als de prijs van de aardappelen hoog is, stijgt de prijs van de frietjes. Ok.
Als de prijs erna zakt, blijft de prijs van de frietjes meestal hetzelfde. Ok??
Het meest bizarre is dat als je goed telt de rekening toch klopt! Als de gemiddelde factuur stijgt met 76 euro is daar inderdaad de 35 euro distributiekostdaling in verrekend, maar waarom zeggen ze dat niet dan gewoon? Het is door zo te rekenen en samen te voegen dat ik zelf achter de waarheden moet ‘gissen’.
kost-van-de-100-gratis-is-35-euro
stijging-na-afschaffing-100-kwh
Advertenties
%d bloggers liken dit: