Marc groet de dingen

Intelligentie is het vermogen creatief te bouwen met blokjes van kennis.

Dyscartografie

-Vrouwen kunnen niet goed kaartlezen!-

Hilariteit alom tijdens de deliberatie. Een meisje had alleen voor mijn vak een groot tekort. Ze had geen leerprobleem. Sommige mensen hebben gewoon moeite met het gebruiken van kaarten, lezen van legendes en inkleuren van logische of andere gegevens. In de eerste trimester wordt er nadruk gelegd op kaartlezen, kaart tekenen en oriënteren. Ze wist van geen hout pijlen als het we het hadden over west, oost, ten noorden van. Daarenboven had ze een aversie voor begrippen zoals evenaar en nulmeridiaan.

Wat kon ik nu doen? ‘Geef ze het label dyscartografie maar! Dan kan ik anders punten geven!’, repliceerde ik. Het was een taalspitsvondigheid die ik ter plekke bedacht. Daar was mijn mantel der liefde. Haar ‘tekort’ in geografische vaardigheid kreeg een mooie naam. Het was niet haar schuld en ze zou er zeker niet slechter mee varen later in haar beroepsleven.

Blijkbaar “verkoopt” het beter om zo’n vindingen wat kracht bij te zetten door een wetenschappelijke verklaring. Wat vind je van deze:
In de oertijd was er een duidelijke taakverdeling. De mannen gingen jagen. Als ze dan tijdens de drijfjacht ver van huis afdwaalden, waren die mannen met een goede ruimtelijke oriëntatie en gevoel voor richting duidelijk bevoordeeld. De natuurlijke selectie deed zijn werk op die mannen die de weg naar huis niet vonden. In onze huidige wereld hebben hierdoor de meeste mannen een beter kaartleesvermogen. Ook hun gevoel voor oriëntatie is merkelijk beter.

Het is een stelling van niets, maar bewijs me dan maar het tegendeel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: